Menu

7 redenen om het toch maar niet te doen…..

21 november 2016 - Gezonde voeding
7 redenen om het toch maar niet te doen…..

7 reden waarom de “bekende” hamburger je darmen verwoest

1. De bekende hamburger verrot niet, dat is een slecht teken…

We kennen allemaal de verhalen wel over de onwaarschijnlijk lange houdbaarheid van de bekende hamburger. Er is zelfs iemand geweest die in 2013 met een hamburger op de proppen kwam die uit 1999 stamde maar geen tekenen van ontbinding vertoonde. Dat is niet natuurlijk. Als het vlees in de buitenlucht niet ontbindt, zal het ook voor ons verteringskanaal moeilijk worden om het af te breken.

 

Dat zegt iets over de conserveringsmiddelen die aan het vlees worden toegevoegd. Inmiddels claimt men op de website dat er in de burgers niks anders zit dan rundvlees, peper en zout. Zout is van nature een conserveringsmiddel, maar dat het vlees alleen daardoor maandenlang goed zou blijven, blijft twijfelachtig.

Het hamburgerbroodje bestaat wel degelijk uit een indrukwekkende lijst aan ingrediënten die nog weinig met brood te maken hebben. De vele onnatuurlijke conserveringsmiddelen verklaren waarom ook het broodje maandenlang schimmelvrij blijft . Van ingrediënten zoals calciumsulfaat en ammoniumsulfaat is bijvoorbeeld bekend dat ze misselijkheid, overgeven en diarree kunnen veroorzaken, waarschijnlijk vanwege irritatie in het verteringskanaal. Ook wordt vermoed dat dit soort conserveringsmiddelen invloed hebben op onze darmflora (Phillips, 2010).

2. Antibiotica uit de vleesindustrie

Daarnaast is de kwaliteit van het vlees op zich al reden genoeg om geen hamburger te willen eten. Het rundvlees is afkomstig uit de grootschalige vleesindustrie waar afgezien van de schrijnende leefomstandigheden ook gewerkt wordt met antibiotica en groeihormonen. Antibiotica doden bacteriën en maken geen onderscheid tussen goede en slechte bacteriën in je darmen (Blaser, 2011). Door de veranderingen in de darmflora door antibiotica zijn de darmbacteriën o.a. minder goed in staat om ijzer op te nemen, bepaalde voedingsmiddelen te verteren en essentiële moleculen te produceren (Perez-Cobas, 2012).

3. Veel vet

Een menu met veel ongezonde vetten is een aanslag op je darmbacteriën, bleek al eerder uit onderzoek (Daniel, 2014)]. In het eerder genoemde dieet-experiment ruilden inheemse Afrikaanse mensen hun dieet rijk aan groenten en bonen met dat van Afro-Amerikanen die vooral vlees en vet aten zonder veel vezels. Al na twee weken waren er opmerkelijke verschillen te zien in hun gezondheidsmarkers. De darmen van de Afro-Amerikanen lieten minder ontstekingen zien en minder kans op darmkanker, terwijl de rurale Afrikanen juist een verhoogde kans op darmkanker hadden gekregen. Dit verschil was met name te wijten aan opvallende veranderingen in de darmbacteriën van beide groepen (O’Keefe, 2015).

4. Veel koolhydraten

Veel suiker en (bewerkte) koolhydraten vergroten het aantal schimmels (candida in het bijzonder) en bepaalde opportunistische bacteriën in onze darmen. Wit brood, cake, koekjes, pasta etc. vergroten ook de kans op wormen en parasieten. Gluten uit granen hebben ook een negatief effect op de darmflora en kunnen de darmwand kapot maken (Camptbell, 2010).

5. Weinig vezels

Gezonde vezels uit groenten en fruit zijn voeding voor de bacteriën in onze darmen. De meeste fastfood producten zijn van geraffineerde granen gemaakt waar alle vezels uitgehaald zijn. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat diëten met veel vezels gelinked zijn aan een verminderde kans op darmkanker. Waarschijnlijk door de positieve effecten die vezels hebben op de darmflora (Aune, 2011).

6. Kunstmatige zoetstoffen

Uit onderzoek gepubliceerd in het Journal of Toxicology and Environmental Health blijkt dat ook kunstmatige zoetstoffen een slecht effect hebben op de hoeveelheid en diversiteit van onze darmbacteriën. Toen onderzoekers drie maanden lang zoetstoffen aan ratten voerden, bleek dat het aantal bacteriën drastisch afnam, en met name de gezondheid bevorderende stammen (Abou-Donia, 2008).

7. Eenzijdig

It is clear that the more diverse your diet, the more diverse your microbes and the better your health at any age.’ Professor T. Spector
Volgens professor Spector is het verlies van bacteriestammen in onze darmen voor een groot deel te wijten aan de eenzijdigheid van voorbewerkte voedingsmiddelen. Want de meeste geraffineerde producten komen van maar 4 ingrediënten: mais, soja, tarwe en vlees. Hoe minder variatie, hoe minder variatie in bacteriestammen. Door een gevarieerd eetpatroon stimuleer je juist de goede bacteriën in je darmen. 15.000 jaar geleden aten onze voorouders vaak wel 150 verschillende ingrediënten in een week. Tegenwoordig eet een groot deel van de mensen minder dan 20 verschillende voedingsmiddelen (Spector, 2015).

Meer weten of gezonde en vooral gevarieerde voeding? Bezoek eens een van onze vele voedingscoaches bij een SportCity fitness center in uw buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On TwitterVisit Us On Pinterest